رهنمودهای اخلاقی پیغمبر اکرم ( ص )
میلاد رئیس مکتب حضرت محمد مصطفی ( ص ) و رئیس مذهب حضرت امام جعفر صادق ( ع ) را به ساحت مقدس امام زمان ( عج ) و تمام شیعیان جهان تبریک عرض میکنم
در ضمن یک حدیث طولانی آمده است که راهبی به نام شمعون بن لاوی از نوادگان یهودا - که این یهودا خود از حواریون حضرت عیسی ( ع ) بود - پرسش های بسیاری از پیامبر ( ص ) پرسید و حضرت به تمام آن پرسشها پاسخ گفت تا اینکه آن راهب به پیامبر (ص ) ایمان آورد و نبوتش را تصدیق کرد و ما به اختصار تعدادی از آن سوالات را برای شما خوانندگان گرامی نقل می کنیم :
از آن جمله شمعون راهب پرسید : به من بگو عقل چیست و چگونه است و چه چیز از آن منشعب می شود و چه چیز منشعب نمی شود و اقسام و انواع عقل را برایم توصیف نما ؟
پس رسول خدا ( ص ) فرمود : همانا عقل زانو بندی است بر نادانی و نفس ( اماره ) مانند پلید ترین جانوران است که اگر پایش بسته نشود ، بیراهه می رود و سر گردان می شود ، پس عقل زانو بند نادانی است . و به راستی ، خداوند عقل را آفرید و به او فرمود : روکن و او رو کرد؛ سپس فرمود برگرد و او برگشت . آنگاه خدای تبارک و تعالی به او فرمود : به عزت و جلالم سوگند که من آفریده ای از تو بزرگتر و فرمانبردار تر نیافریدم ، به تو آغاز کنم و تو را به درگاه خود برگردانم ، معیار پاداش و کیفر تویی ، پس ، از عقل ، بردباری نشات گرفت و از بردباری ، دانش ، و از دانش ، هوشیاری و از هوشیاری ، پاکدامنی و از پاکدامنی ، خویشتن داری و از خویشتن داری ، حیا و از حیا ،وقار و از وقار ، پایداری بر کار خوب و از پایداری بر کار خوب ،بیزاری از کار بد ،و از بیزاری از کار بد ، پیروی از اندرزگو ، پس این ده دسته از انواع اخلاق نیک است و هر کدام از این ده دسته ، ده نوع دیگر را در بردارند :
دستاوردهای بردباری : آراسته شدن به خوبیها ، همنشینی با نیکان ،خواری زدایی ، عزیز گشتن ، رغبت به نیکی ، نزدیک شدن به درجات عالی ، گذشت ، مهلت بخشی ، احسان و سکوت ،همه اینها ثمره ی بردباری خردمند است .
دستاوردهای دانش :
بی نیازی ، هر چند ( دانشمند ) تهیدست باشد
بخشندگی ، هر چند بخیل باشد
هیبت ،هر چند نرم رفتار و ملایم باشد
تندرستی ،هر چند بیمار باشد
نزدیکی، هر چند دور باشد
حیا، هر چند پر رو باشد
سر افرازی، هر چند فرودست باشد
شرافتنمدی ، هر چند پست باشد
حکمت و بهره مندی اینهاست که برای خردمند از دانش او نصیب می شود ؛ پس خوشا بر آن که خرد و دانش یافت !
دستاوردهای هوشیاری : متانت ، هدایت ، نیکوکاری ، پارسایی ، کامیابی ، میانه روی در راهپیمایی ، میانه روی در امور زندگی ، راستی ، بزرگواری و شناخت دین خدا ، این همه در سایه هوشیاری نصیب خردمند می شود ؛ پس خوشا به حال آنکه بر اساس برناه درست گام بردارد !
دستاوردهای پاکدامنی : خرسندی ، آرامش بهره مندی ، آسایش ، دلجویی ، کرنش ( برای خدا )،پند پذیری ، تفکر ، جوانمردی و دست و دل باز بودن ، اینها از پاکدامنی برای خردمند نصیب می شود و او به خدا و قسمت او خرسند است .
دستاوردهای خویشتن داری : خیر اندیشی ، فروتنی ، پرهیزگاری ، توبه ، فهم ، ادب ، نیکی کردن ، دوستیابی ، خیرمندی و خوش برخوردی ،این همه در سایه خویشتن داری نصیب خردمند می شود، پس خوشا بر آنکه او را مولایش به خویشتن داری گرامی داشت .
دستاوردهای حیا : نرمخویی ، مهربانی ، خدا را ناظر دیدن در نهان و عیان ، سلامت ( روحی و جسمی ) ، دوری کردن از بدی ، خوشرویی ،بخشندگی ، پیروزی و خوشنامی در میان مردم ، اینها فوایدی است که خردمند از حیا می برد ، پس خوشا کسی که اندرز خدا را بپذیرد و از رسواگری او بیم کند .
دستاوردهای وقار : نرم رفتاری ، دور اندیشی ، امانت پردازی ، ترک خیانت ، راستگویی ،حفظ شرمگاه ، فساد مالی نداشتن ، آمادگی در برابر دشمن ، نهی از منکر و ترک نابخردی ؛ اینهاست که از وقار به خردمند می رسد ؛ پس خوشا به حال شخص با وقار و کسی که در وجودش سبکسری و نادانی نیست و اهل بخشندگی و چشم پوشی است .
دستاوردهای پایداری بر کار خوب : ترک هرزگریها ، دوری از هول و هراس ، احتیاط کاری ، یقین، دوست داشتن نجات ، اطاعت از خداوند رحمان ، بزرگداشت قرآن ، کناره گیری از شیطان ، عدل پذیری و حق گویی ؛ اینها آن چیزهایی است که در اثر تداوم و پایداری بر کار خوب ، به خردمند می رسد. پس خوشا به حال کسی که آینده نگر باشد و از روز قیامت یاد نماید و از فانی بودن دنیا عبرت بگیرد .
دستاوردهای بیزاری از کار بد : وقار ، شکیبایی ، مدد کاری ، استقامت بر راه راست ، پیگیری راه درست ، ایمان به خدا ،حفظ آبروی دیگران ، بی ریایی ، ترک کارهای بیهوده و پاسداری از کارهای سود آور ؛ اینهاست که در اثر بیزاری از کار بد نصیب خردمند می شود ؛ پس خوشا به حال کسی که به حق خدا بپاید و به رشته های راه خدا چنگ در زند .
دستاوردهای پیروی از اندزگو: فزونی عقل ، تکامل دل ، عاقبت خوش ، نجات از سرزنش ، پذیرش ، دوستی ، گشاده دلی ، انصاف ، پیشرو بودن در کارها ، نیروی بر طاعت خدا داشتن ، خوشا به حال کسی که از زمین گیر کردن های هوا ی نفس سالم بماند ، همه ی این خصلت ها از عقل نشات می گیرد .
شمعون راهب گفت : مرا از نشانه های نادان آگاه ساز .
پیامبر خدا ( ص ) فرمود :
اگر با او همنشینی کنی اذیت و آزارت می دهد و اگر از او کناره جویی ناسزایت گوید
اگر از چیزی به تو بخشد منت نهد و اگر به او چیزی بخشی ناسپاسی نماید
اگر رازی با او در میان گذاری خیانت کند و اگر رازی به تو سپارد بر تو بدبین باشد
اگر توانگر شود ، یاغی و سرمست می گردد و سخت رویی و سخت دلی از خود نشان دهد و اگر بینوا شودنعمت خدا را بی پروا انکار کند
اگر شاد شود زیاده روی و طغیان نماید و اگر اندوهگین شود نومید می گردد
اگر بخندد قهقه سر می دهد و اگر بگرید چون حیوان نعره سر دهد
با نیکان در گیر می شود
خدا را دوست ندارد و از او حساب نبرد و از او شرم نکند و به یادش نباشد
اگر خرسندش سازی از تو ستایش های دروغ آمیز نماید و اگر بر تو خشم کند ستایش تو را از یاد ببرد و درباره ی تو شایعه سازی نماید پس این است روش نادان.
شمعون راهب گفت مرا از نشانه اسلام آگاه ساز .
پیامبر خدا ( ص ) فرمودند : ایمان ، علم و عمل
شمعون گفت نشانه ایمان جیست ؟ نشانه علم و عمل چیست ؟
پیامبر خدا ( ص ) فرمود :
نشانه ایمان چهار چیز است :
اقرار به یکتایی خدا
اعتقاد قلبی به او
ایمان به کتاب های آسمانی
اعتقاد به پیامبران الهی
نشانه ی های دانش چهار چیز است :
خداشناسی
شناسایی اولیای الهی
علم به واجبات الهی
پاسداری از واجبات الهی تا به خوبی به انجام برسد
و اما عمل چهار چیز است :
نماز ، روزه ، زکات و بی ریایی است .
منبع : کتاب تحف العقول
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
ماه هاشمیان
وقتی مغازه دار یهودی با «سلام» مرجع تقلید مسلمان شد
فتنه های قبل از ظهور از زبان امیر المومنین ( ع )
نگاه عارفانه به قبل از موت
حکم ازدواج با محارم در بهائیت چیست؟
نقش روحانیت در مبارزه با فرقه بهائیت
بالاتر از ملاقات با امام زمان(عج)
عواملی که باعث ترس از مرگ می شوند!
ثواب روزه ماه رجب
[عناوین آرشیوشده]